Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Konstrundan Konst runt Möckeln

Konst runt Möckelns ungdomsstipendiat 2022, Maya Aflateh och hennes konstverk i Karlskoga konsthall.

Konst runt Möckelns ungdomsstipendiat 2022, Maya Aflateh och hennes konstverk i Karlskoga konsthall.

Den 17 september öppnade samlingsutställningen Konst runt Möckeln i Karlskoga konsthall. Utställningen pågår fram tills den 2 oktober. Till helgen, 23 september – 25 september, håller också konstnärer och konsthantverkare öppet i sina verkstäder och ateljéer runtom i Karlskoga och Degerfors.

En av årets utställare är Konst runt Möckelns ungdomsstipendiat, Maya Alfateh. Maya är 19 år gammal och studerar för närvarande på barn- och fritidsprogrammet på Degerforsgymnasiet. Vi fick nöjet att träffa Maya för att ställa några frågor.

Vad tycker du är bra med Konst runt Möckeln?

Konst runt Möckeln är jättebra, att man som ungdom får vara med och visa upp sina verk, säger Maya Alfateh.

Mayas intresse för konst uppstod när hon var 8 år gammal och har målat sen dess. Hennes första verk gjordes för cirka 10 år sedan.

Jag har inte gått någon konstskola eller något så jag har inte samma chans jämfört med de som gått i konstskola, att vara ute och visa upp mina verk. Men tack vare Konst runt Möckeln får jag den chansen.

Hur kom det sig du började med att måla och skapa dina egna konstverk?

Det är för att jag mår bra av att få måla. Jag känner mig lugn, att ha den här lilla tiden att sitta själv och måla. Att inte tänka på något annat eller stressa upp. Det är den delen jag gillar mest. Sen får jag också möjlighet att uttrycka mina känslor genom måleriet, då jag inte är så bra på att göra det muntligt. Det tar bort tyngden från mina axlar och jag behöver inte hålla känslorna inom mig, säger Maya.

Just nu finns det ett verk av Maya i Karlskoga konsthall. Till helgen kan du ta del av flera av hennes verk på Bofors Gamla Station och i januari ställer hon ut i sin helt egna utställning i Galleri Maja på Karlskoga bibliotek.

Vill du veta mer om konstrundan Konst runt Möckeln och vilka fler som ställer ut? Läs mer på konstrunmockeln.se.