Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Karlskoga kommun – 10 år som finsk förvaltningskommun

2022 är det tio år sedan Karlskoga kommun anslöt sig frivilligt till finskt förvaltningsområde. Detta firas med olika aktiviteter som kan knytas till det finska språket, kulturen och seder.

Mycket har hänt under dessa tio år som finsk förvaltningskommun. Kommunen har i dagsläget en finsk demensavdelning och den andra för somatiskt sjuka är på gång. Vi har finskspråkiga kontaktpersoner inom de olika förvaltningarna samt en tvåspråkig förskoleavdelning har precis skolat in sitt första finskspråkiga barn, berättar minoritetsstrategen Anne Ågren.

Eftersom år 2022 är ett jubileumsår kommer kommunen att uppmärksamma detta på flera olika sätt. Närmast firar kommunen Sverigefinnarnas dag på Mötesplats Alfred Nobel den 24 februari klockan 18.00. Då får vi lyssna på dragspelskonsert av Mälarin pelimannit.

Kommunens olika förvaltningar uppmärksammar jubileumsåret också, bland annat bjuder samhälle- och serviceförvaltningen på finsk mat vid flertal tillfällen, socialförvaltningen har ett gediget program på vård – och omsorgsboenden och biblioteket ordnar aktiviteter med finsk anknytning.

Den 11 juni firar man den nationella bastudagen med många olika aktiviteter på Alfred Nobels torg; sång, dans, mat, tävlingar med mera.

Program:

10.00: Invigning – Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring
11.00: Barnkonsert – Presidentens katt
12.00–14.00: Hoppborg för barnen
13.00: Konsert ”Vanha rauta” med Valto Savolainen
14.00 Seniordans och presentation av folkdräkter– Kisaseniorit och Tanja Muhli
Klockan 12 på biblioteket håller Magnus Ahlberg, förvaltningschef för Kultur- och fritidsförvaltningen, en föreläsning om bastukultur.

Dagen innehåller även:

Bastubad för alla
Bastukvastbindning – Heino Parkkinen
Visning av motorsågskonst – Urpo Granat
Tipspromenad
Finskspråkiga organisationer
Korvgrillning
Knivutställning på biblioteket
Bakverk att köpa
Lotteri
Hantverk

Var gärna med och ta del av de olika aktiviteterna med finsk anknytning.