Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Samlad information kring läget i Ukraina

Många vänder sig till kommunen med frågor och funderingar angående kriget i Ukraina. På den här sidan har vi därför samlat uppdaterad information som gäller för Karlskoga kommun.

Skyddsrum i Karlskoga

På Karlskogakartan kan du se var alla skyddsrum finns i Karlskoga.

Skyddsrum i Karlskoga, Karlskogakartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här kan du hjälpa till

Efter ett fantastiskt engagemang från människor i Karlskoga är nu våra lokaler fulla med gåvor till de ukrainska flyktingarna. Vi har därför inte längre möjlighet att ta emot skor, kläder, leksaker och andra gåvor. Nu finns bättre sätt för dig att hjälpa till på, dels genom att skänka pengar via hjälporganisationer, och dels genom att ställa upp som volontär.

Rädda Barnen Karlskoga-Degerfors Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Röda Korset i Karlskoga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svenska kyrkan - Karlskoga församling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vanliga frågor

Vad gör Karlskoga kommun?

Karlskoga kommun har satt ihop en grupp som består av kommunens strategiska ledningsgrupp samt säkerhetssamordnare för att noga följa utvecklingen i Ukraina och planera åtgärder utifrån det. Gruppen ser också över beredskapen för den flyktingström som väntas komma.

Vad för beredskap bör jag ha hemma?

På vår sida Din egen beredskap kan du till exempel läsa om vad som kan vara bra att ha hemma vid kris. Vi har också samlat några länkar från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som är bra att ha koll på.

Länkar

Din egen beredskap

Broschyren Om krisen eller kriget kommer, msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förbered dig för kris, msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilket skyddsrum tillhör jag?

Man tillhör inget specifikt skyddsrum, utan använder det som ligger närmast. På Karlskogakartan kan du se alla skyddsrum i Karlskoga.

Länkar

Skyddsrum i Karlskoga, Karlskogakartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem ansvarar för skyddsrummen?

Fastighetsägaren både äger och ansvarar för att underhålla skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening.

Länkar

Frågor och svar om skyddsrum, msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källkritik är just nu oerhört viktigt – hur ska jag tänka?

Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av. Det betyder dels att förstå att vissa källor väger tyngre än andra, dels att vara medveten om att avsändare av information har ett syfte med sitt budskap. Att ha ett källkritiskt förhållningssätt till information är att hela tiden ha följande fråga i bakhuvudet: Vem säger vad och varför?

På msb.se (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kan du bland annat läsa om några konkreta saker att tänka på, och om fyra kriterier för att bedömma informationskällans trovärdighet.

Länkar

Källkritik, msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur många flyktingar från Ukraina väntas komma?

I dagsläget vet vi inte hur många människor som väntas komma till Sverige eller Karlskoga. Karlskoga kommun är väl förberedda på en stor flyktingvåg och har bra rutiner från liknande händelser historiskt.

På Migrationsverkets hemsida kan du läsa om vad som gäller för människor som söker sig till Sverige på grund av kriget i Ukraina.

Länkar

Situationen i Ukraina, migrationsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kris & säkerhet

Säkerhetsinformation, krisberedskap och information för barn angående världsläget.

Viktig information kring VMA

VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten och även kallat "Hesa Fredrik", är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser.

Skyddsrum i Karlskoga

Här kan du se en karta över skyddsrum i Karlskoga.

Karlskoga har tagit emot ukrainska flyktingar

Under torsdagen den 10 mars anlände fyra bussar med totalt 202 ukrainska flyktingar, varav 160 barn, till Örebro och Karlskoga.