Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Lotta Iwersen är årets UF-lärare i Region Örebro

Lotta arbetar som lärare på särskolan på Möckelngymnasiet. Här drog hon igång Ung Företagssamhet för särskoleelever 2014, och med hjälp av rektorn fick de ett startkapital för att börja en UF-verksamhet.

Särskolan blir speciell på det sättet att det finns så många olika nivåer av kunskap och förmåga, så vi fick verkligen tänka till så vi kunde starta något som passar alla. Då kom jag på, tillsammans med en kollega, att vi skulle börja renovera möbler. Vi såg direkt hur eleverna växte och tyckte att projektet var roligt, berättar Lotta.

Särskolan i Karlskoga, och en av de första i Sverige, var den första i regionen att starta en UF-butik. Butiken drivs av eleverna och här säljs de renoverade möblerna men även mindre projekt så som biholkar och secondhandkläder.

Vi ser hur eleverna växer av det här och hur de vågar ta kontakt med kunder som kommer in i butiken på ett självsäkert sätt. Även att de tar eget initiativ i att ta fram saker i butiken och ställa i ordning.

Lotta hoppas på att fler särskolor kommer att ta efter dem och våga satsa på att göra något liknande. Hon säger att man ska inte vara vara rädd för att göra misstag, utan man lär sig av dem och kommer igen.