Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Karlskoga har tagit emot ukrainska flyktingar

Under torsdagen den 10 mars anlände fyra bussar med totalt 202 ukrainska flyktingar, varav 160 barn, till Örebro och Karlskoga.

Karlskoga kommun informerades under förmiddagen och inledde omedelbart samordning genom samverkansmöten mellan Länsstyrelsen, Migrationsverket, Polis, Örebro kommun och beredskapsansvariga resp. migrationssamordnare.

Migrationsverket ordnade med två tillfälliga boenden. Ett i Örebro och ett i Karlskoga. Bussarna förde flyktingarna direkt till dessa boenden där kvinnorna och barnen fick ett så lugnt mottagande som möjligt. De har nu boende och mat under den tid de blir kvar i Karlskoga. Hur länge de stannar är oklart och det är Migrationsverket som ansvarar för den frågan.

Fler flyktingar från Ukraina väntas komma inom några dagar, men det är ännu obekräftade uppgifter.

Hur kan jag hjälpa till?

Många vill just nu hjälpa de ukrainska flyktingar som kommit till Karlskoga. Under slutet av förra veckan samlade vi och Röda Korset in gåvor för att se till att alla som kommit hit har kläder, leksaker, hygienartiklar och annat som underlättar vardagen i ett nytt land. Insamlingen är nu avslutad då engagemanget från karlskogingar varit enormt stort, och mängden gåvor är nog för en tid framöver. Tack för alla bidrag!

Nu hänvisar vi istället till att skänka pengar via hjälporganisationer som till exempel Svenska kyrkan, Röda Korset och Rädda barnen.

I detta läge finns inget behov av privata boendelösningar. Om det blir aktuellt så återkommer vi med information.