Stäng
Logotyp för Karlskoga kommun

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Upplev Alfred Nobels Björkborn

Vid Alfred Nobels Björkborn kan du bli guidad av en av Alfreds närmsta män, Ragnar Sohlman.

Under sommaren finns mycket att uppleva i Karlskoga, och för den som vill bekanta sig med Alfred Nobels Björkborn rekommenderas de dramatiserade guidningarna på Björkborns herrgård för att få en inblick i Alfreds liv - av Alfred själv, eller av en av hans närmsta män Ragnar Sohlman.

Ragnar Sohlman berättar om sitt liv och om sitt arbete som ingenjör vid Alfred Nobels sida. Efter Alfreds död 1896 utsågs Ragnar, endast 26 år gammal, tillsammans med ytterligare en ingenjör och affärsbekant, Rudolf Lilljequist till testamentsexekutorer. Det var de båda som fått förtroendet att förvalta över Nobels tillgångar, och uppfylla hans sista önskan – att instifta Nobelpriset.

Efter Ragnars berättelse ges du som besökare chansen att utforska herrgården, besöka alla rum, läsa Alfreds testamente, beskåda fotografier och ta reda på vad Alfred alltid sov med under huvudkudden. Du får även bekanta dig med omgivningarna runt herrgården.

I anslutning till herrgården finns vackra grönområden, Bofors Industrimuseum, Alfred Nobels laboratorium och Café Nobel.

Läs mer här: https://nobelkarlskoga.se/ Länk till annan webbplats.