Stäng
Logga för Karlskoga kommun

Tornedalingarnas dag – 15 juli!

Idag flaggar Karlskoga kommun med den tornedalska flaggan ”Meänflagu”. För att uppmärksamma en av de fem nationella minoriteterna i Sverige, nämligen tornedalingar.

Enligt flaggans upphovsman, Herbert Wirlöf, symboliserar färgerna en sommarblå himmel, den gula solen och de vintervita vidderna.

Kring Torne älv har det i alla tider funnits en finsktalande bosättning. Under årtionden har meänkieli (tornedalsfinskan) fått stå tillbaka, och många har förlorat sina förfäders språk.

På 20-talet inledde staten sin försvenskningsprocess och i början av 1920-talet var skolan i Tornedalen helt försvenskad. Många elever som pratade sitt modersmål, tornedalsfinska, i skolan bestraffades.

1981 bildades STR-T (Svenska Tornedalingars Riksförbund Tornionlaaksolaiset) som var en milstolpe i bevarandet och utvecklandet av den tornedalska kulturen och språket. Snart började tornedalsfinskan ses som ett eget språk och fick därmed också ett eget namn; meänkieli.

År 2000, drygt ett sekel sedan försvenskningsprocessen startade i Tornedalen, erkände staten tornedalingarna som en nationell minoritet och meänkieli som ett officiellt språk. Man fick ett särskilt skydd och stöd av staten och meänkieli blev ett jämlikt inslag i den svenska samhällsapparaten, inom utbildnings- och rättsväsendet, myndighetsutövandet, det kristna trossamfundet, media och kulturlivet.

Dagen kan bland annat firas tillsammans med Svenska Tornedalingars Riksförbund, som kommer att sända hela programmet digitalt från Tärendö.

Programmet för dagen hittar du här: Tornedalingarnas Daglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Källa: Svenska tornedalingarnas riksförbund