Stäng
Logga för Karlskoga kommun

Höghöjdsstädning blir en intern resurs

Anette Axelsson och Laila Nilsson uppmuntrar till att utföra höghöjdsträning tillsammans, då samarbete underlättar processen.

Nu har Karlskoga kommun investerat i utrustning för höghöjdsstädning. Maskinen användas där det är högt i tak, allt över 2,5 meter, exempelvis i gymnastikhallar, trapphus och aulor.

Anette Axelsson och Laila Nilsson är några av kommunens lokalvårdare som har fått en genomgång av maskinens olika funktioner och är i full gång med höghöjdsstädning i Karlbergshallen. De inser att det krävs en hel del teknik för att använda den och håller just nu på att testa sig fram.

Utrustningen som köpts in består bland annat av en stor dammsugare med tillhörande teleskopskaft. Teleskopskaftet är cirka 13 metet lång och därför kan arbetet ske på marknivå, vilket minskar risken för olyckor. Trots längden är skaftet inte speciellt tungt eftersom det är tillverkat av det lätta materialet kolfiber.

På maskinen finns bland annat en kamera som fästs på skaftet och med hjälp av den kan ytor rengöras som inte är synliga från marken. Det används prisma-glasögon, vilka gör det möjligt att se uppåt, utan att behöva luta huvudet bakåt och anstränga nacken. Vid höghöjdsstädningen används en sele som bärs på överkroppen, för att inte belasta armarna.

Maskinen är effektiv och det syns verkligen skillnad där den använts. Det är ett roligt arbetsmoment. Kul att få testa på någonting nytt, plus att det är trevligt att komma ut och se andra verksamheter i kommunen, säger Anette och Laila.

Tidigare har Karlskoga kommun beställt in höghöjdsstäd externt. Nu kan kommunen utföra den tjänsten själva.