Stäng
Logga för Karlskoga kommun

Längre öppettider för Karlskogas restauranger

Just nu råder ett förbud för restauranger att servera alkohol efter klockan 20.00 på kvällarna, vilket i sin tur inneburit kortare öppettider, men ny tolkning av förbudet gör det nu möjligt för Karlskogas restauranger att fortsätta hålla öppet efter 20.30, bara de inte serverar alkohol.

I december förra året införde regeringen ett förbud mot att servera alkohol efter klockan 20, som ett led i att minska smittspridningen av Covid-19. Den tolkning av förbudet som tidigare har gjorts i Karlskoga, och många andra kommuner i landet, har inneburit att serveringsstället ska vara tömt på gäster senast klockan 20.30, alltså en halvtimme efter tidpunkten för när alkoholförbudet börjar gälla.

Tillväxt- och tillsynsförvaltningen i Karlskoga har nu tittat närmare på förbudet och kommit fram till att det är möjligt att låta restaurangerna fortsätta servering av mat och lättdrycker (exempelvis läsk, alkoholfritt öl/vin och lättöl) utan att utrymma serveringslokalen 20.30. Det under förutsättning att gästerna på restaurangen inte intar några alkoholhaltiga drycker efter klockan 20.30.

Vi har kommit fram till att alkoholförbudet i sig inte gör att restaurangerna måste utrymma serveringsstället en halvtimme efter att själva förbudet inträder, utan det är serveringsställets ordinarie serveringstid som styr när de behöver utrymma, säger Linda Torri Larsson, alkoholhandläggare på Karlskoga kommun.

Den nya tolkningen innebär alltså att alla serveringsställen fortsatt måste sluta att servera gästerna alkohol efter klockan 20.00 och även kontrollera att förbudet följs.

Vi har en bra dialog med alla serveringsställen i Karlskoga och förklarar hur vi ser på tolkningen av förbudet och vad det kommer innebära för deras verksamhet. För att detta ska fungera så har de en viktig uppgift i att säkerställa att deras gäster inte har tillgång till alkohol efter 20.30, förklarar Linda Torri Larsson, alkoholhandläggare på Karlskoga kommun.