Stäng
Logga för Karlskoga kommun

Internationella minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari är det den Internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Dagen uppmärksammas för att hedra minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. Det är också en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau, i år är det 76 år sedan. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag och sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige. Två av Sveriges nationella minoriteter, judar och romer, var hårt drabbade av förintelsen.

En uppmärksammad dag

I samband med Förintelsens minnesdag brukar man arrangera manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige. I år blir det istället många digitala evenemang som Levande historia anordnar tillsammans med andra organisationer. Evenemangens tema är kopplade till Förintelsen och Förintelsens minnesdag. Ingen av dem kräver anmälan för att lyssna, men vill du ställa frågor kan du anmäla dig och delta via zoom. I Karlskoga anordnas inte heller några fysiska seminarier eller liknande, men man kan delta digitalt i de evenemang som ordnas.

Mer information

Inför Förintelsens minnesdag 2021 producerar Levandehistoria.se en miniutställning som heter ”Motstånd” och handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar och deras motstånd kunde också se olika ut.

Ta del av utställningenlänk till annan webbplats

Läs mer på Levande historias hemsida.länk till annan webbplats