Stäng
Logga för Karlskoga kommun

Nu börjar vaccinering i hemsjukvården

Nu är det klart med första etappen av vaccineringen inom kommunen vård- och omsorgsboenden. I nästa steg vaccinerar kommunens sjuksköterskor äldre kommuninvånare som har hemsjukvård. Information om när vaccinationen ges får var och en av sin ordinarie hemtjänstpersonal.

Alla som har hemsjukvård av kommunens sjuksköterska kommer att få sitt vaccin av kommunens sjuksköterska. Den ordinarie hemtjänstpersonalen kommer att informera om vilken dag och ungefärlig tid sjuksköterskan kommer och vaccinerar, säger Birgit Wennberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Karlskoga kommun.

När det är dags för andra vaccinationsdosen så är det också hemtjänstpersonalen som informerar. Det är viktigt att doserna ges inom ett visst intervall.

Ger stöd till de som behöver

För de kommuninvånare som har hemtjänst men inte hemsjukvård så är grundregeln att man själv ska boka tid för vaccinering på regionens vaccinationsmottagning. Ifall man har omfattande hemtjänstinsatser och har stora svårigheter att ta sig till vaccinationsmottagningen så kan undantag göras från den regeln.

Det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig och därför kommer vi att ge det stöd vi kan för att hjälpa till, till exempel att boka färdmedel eller tid för vaccinering om man inte har någon anhörig som kan hjälpa till med det, säger Birgit Wennberg.

Mer information

Hemsjukvård är vård som ges av kommunens sjuksköterska.

Hemtjänst är omvårdnad som ges av kommunens omvårdnadspersonal, så som till exempel städ, dusch, larm, matlåda, stöd med hygien.

Bokning av vaccination mot covid-19 görs via e-tjänsten på 1177.se. Det går inte att ringa till vårdguiden 1177 på telefon för att boka tid. Om man inte har e-legitimation så kommer man att kunna boka via callcentret när det har öppnat.

Vaccinationsmottagningen i Karlskoga är vid gamla Transcoms lokaler på Skrantahöjdsvägen 42 och beräknas att öppna för bokning tisdag 19 januari. Hur många bokningsbara tider som då kommer att finnas beror på tillgången av vaccin.