Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Tills vidare: 07.30-16.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
info@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

17 mars 2020

Förändring med anledning av Coronaviruset

2020-03-17

Distansundervisning för elever inom gymnasieskolan, Komvux och yrkeshögskolan

Alla gymnasier, vuxenutbildningar och universitet rekommenderas av regeringen att införa distansutbildning från och med onsdag 18 mars. Det meddelade statsminister Stefan Löfven under en presskonferens i dag.

Skolchef har under förmiddagen tagit beslut att följa regeringens rekommendation. I och med det så kommer verksamheten i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, Komvux och Yrkeshögskolan i Degerfors och Karlskoga kommuner från och med onsdag 18 mars införa distansutbildning. Det betyder att alla elever i ovan nämnda skolformer inte ska vara i skolan utan istället bedriva sina studier hemifrån.

När det gäller APL, LIA och lärlingsutbildning på företag tas beslut av rektor inom respektive rektorsområde.

Alla föräldrar uppmanas att få sina gymnasieungdomar att fortsätta sina studier och att ta smittorisken på allvar.

– Det är grupper som klarar sig själva och som kan ta ansvar för sina studier. Jag förväntar mig att elever och studenter lever upp till förtroendet som ställs på dem, sade utbildningsminister Anna Ekström vid presskonferensen.

Vad innebär beslutet?

Undervisningen kommer att fortsätta enligt de instruktioner eleverna kommer att få av sina lärare. Arbetet kommer utgå från den lärplattform som finns i verksamheten och kan också komma att innehålla inslag av digitala träffar och fjärrundervisning. Under onsdag 18 mars kommer lärarna ges möjlighet att förbereda inför övergången till distansutbildning.

Torsdag 19 mars startar undervisningen som distansutbildning för eleverna.

Lärarna kommer under onsdag eftermiddag ge eleverna ytterligare instruktioner.

Det är viktigt att alla elever tar med sig sitt skolmaterial hem (inkl. dator för gymnasieeleverna) samt följer de instruktioner de får av sina lärare.

Vad händer om eleverna missar undervisningstid?

Vissa moment kommer att bli svåra att genomföra som distansundervisning. De momenten kommer att prioriteras när eleverna fysiskt är tillbaka i skolan. Elever i årskurs 3 på gymnasiet och 2020-03-17

avgångselever inom vuxenutbildningen kommer också att vara prioriterade grupper. En ny förordning har också införts vilket gör det möjligt om det blir nödvändigt för skolor att förlägga undervisning till

t ex lördagar och lov.

Gymnasiesärskolan

Gymnasiesärskolan kommer att bedriva distansutbildning enligt de instruktioner eleverna får av personalen inom gymnasiesärskolan.

Korttidstillsynen kommer att vara öppen för elever inom gymnasiesärskolan.

Hur länge gäller beslutet?

Beslutet gäller tillsvidare från och med onsdag 18 mars men kan komma att ändras med kort varsel om t ex rekommendationerna från de nationella myndigheterna ändras.

Skolförvaltningen

Jan strid

Skolchef

Brödtext

Uppdaterad 2020-03-17