Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Tills vidare: 07.30-16.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
info@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

Stöd till barn och ungdomar

Psykisk hälsa är något som alla berörs av och ibland känns livet tufft och jobbigt. Ibland finns känslan kvar länge. Allt fungerar inte riktigt som man vill. Man längtar efter en lösning så man kan komma på spår igen - känna sig glad och trivas. Det är viktigt att ta steget att våga prata, berätta och be om hjälp och stöd.

Tveka inte att sök hjälp om du mår dåligt.

Är dina kompisar taskiga eller är du orolig för något som har hänt hemma eller i skolan? Är det något som känns jobbigt? Då är det viktigt att du pratar om det. Att berätta tidigt hjälper dig att må bättre fortare

Hit kan du gå om du mår dåligt

Elevhälsan
Elevhälsan finns till för dig som går i skolan. Varje skola har skolsköterska och kurator som gärna träffar och hjälper dig vidare om du behöver. Du hittar kontaktuppgifter till ditt elevhälsoteam under fliken

Ungdomsmottagningen, UMO
Du kan vända dig till Ungdomsmottagningen, UMO, om du mår dåligt eller har det jobbigt hemma och behöver någon att prata med. Kom direkt till mottagningen eller ring i förväg och beställ en tid. Ungdomsmottagningen, UMO, tar emot dig som är 13-25 år. Du kan fråga både om psykisk hälsa och om allt annat som är viktigt för dig som är ung. Det kostar inget att besöka ungdomsmottagningen. Alla i personalen har tystnadsplikt och följer lagen om sekretess.

Öppettider och andra kontaktuppgifter hittar du på umo.selänk till annan webbplats.

Vårdcentral med samtalsmottagning
Behöver du någon att prata med? På vårdcentralen finns kurator för dig mellan 6-14 år, samt för dig över 15 år. Du kan själv kontakta dem eller be någon du litar på om hjälp. Även föräldrar som är oroliga för sina barn är välkomna dit.

Här hittar du kontaktuppgifter till din vårdcentrallänk till annan webbplats.

Barn- och ungdoms psykiatrin, BUP
Mår du väldigt dåligt så vänta inte med att ta hjälp. Att berätta tidigt hjälper dig att må bättre fortare. Deras telefonnummer är 019-602 57 00 eller klicka till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).länk till annan webbplats.

När det är jobbigt hemma

Har du en förälder som mår dåligt psykiskt? Eller oroar du dig för att någon där hemma tar droger eller dricker för mycket alkohol?

Det är vanligt att barn oroar sig när mamma eller pappa mår dåligt. Då kan det vara svårt att koncentrera sig, till exempel i skolan. Det kan också kännas jobbigt om den vuxna inte gör ”vanliga” saker, som att stiga upp på morgonen, laga mat eller duscha sig. Det kan ALDRIG vara ditt fel att en vuxen är sjuk eller beroende av alkohol och droger. Det händer att det är jobbigt hemma av andra anledningar också. Kanske beror det på pengaproblem, eller någon annat.

Berätta
Ibland tänker du kanske att alla familjer är perfekta utom din. Men sanningen är att de flesta familjer har både bra och dåliga sidor. Så våga berätta.

Socialtjänsten
Ring till barn och familjlänk till annan webbplats på socialkontoret i Ronneby och få råd och stöd. Socialtjänsten har kontor i hela Sverige.

Du har rätt att må bra. Är du under 18 år har du rätt att ha någon som bryr sig om dig och tar hand om dig. Ingen får slå dig eller göra saker som får dig att må dåligt. Ingen får heller straffa dig eller säga taskiga saker. Läs mer om dina rättigheter på kollpasoc.selänk till annan webbplats

När en vuxen inte mår bra
Här kan du läsa mer om när en vuxen i din familj inte mår bralänk till annan webbplats. Du kan även alltid ringa sjukvårdsupplysningen 1177, för att få råd när någon är sjuk.

I Karlskoga finns stödgruppsverksamhet för dig som lever med en förälder med psykisk ohälsa eller som har ett missbruk. Klicka här för att läsa mer.

Ätstörningar och självskadebeteende

Ätstörningarlänk till annan webbplats
Om du tänker mycket på din kropp och vad du äter kan du ha en ätstörning. En ätstörning skadar dig både kroppsligt och psykiskt. Men det finns hjälp att få, och du kan bli av med sjukdomen om du söker vård.

Självskadebeteendelänk till annan webbplats
Att göra sig själv illa brukar vara ett sätt att försöka hantera svåra känslor. Det kan kännas som att det hjälper i stunden, men i längden kan det få dig att må sämre. Det finns andra sätt att må bättre, och det finns hjälp att få.


Någon att prata med

Ofta känns det bra att prata med någon om man mår dåligt. Att sätta ord på vad du känner kan göra att du ser någon ny möjlighet som du inte tänkt på tidigare.

I vissa lägen är det bra att berätta för någon man känner – en förälder, kompis, lärare, skolsköterska, skolkurator eller annan vuxen. Men ibland är det lättare att berätta jobbiga saker för någon man inte känner. Då finns det flera föreningar du kan prata eller chatta med. Du måste inte säga ditt namn om du vill vara anonym.

På umo.se hittar du ett 50-tal organisationer du kan kontakta. Vissa pratar du med om du har ett särskilt problem eller fundering. Med andra föreningar kan du prata om vad som helst.

Ungdomsmottagningen UMOs kontaktlista.länk till annan webbplats

Mobbing, våld och kränkningar

Ingen får göra dig illa – varken fysiskt eller psykiskt. Ingen får till exempel slå dig eller utsätta dig för sexuella övergrepp. Men ibland händer det att barn, unga eller vuxna gör sådana saker ändå. Då kan du få stöd och hjälp.

Mobbing i skolan
Det är rektorns ansvar att ingen blir mobbad i skolan. Blir du, eller någon annan, ändå mobbad ska du gå till en vuxen och få hjälp. Det kan vara en förälder, din lärare, skolsköterskan, skolkuratorn eller någon annan du litar på.

Våld och kränkningar
Du har rätt att vara den du är, så länge du inte kränker någon annan. Du får prata ditt språk och tillhöra din religion och din etniska och kulturella bakgrund. Allt det här är en del av din identitet och ingen får kränka dig på grund av den du är!

#metoo och sexuella övergrepp
Om någon tar på dig på ett sätt som känns otrevligt kallas det sexuella trakasserier. Ingen får göra så mot dig. Det är personen som tafsar och trakasserar som gör fel – inte du.Om någon tafsar eller lurar dig - berätta du också!

Här kan du berätta
Ingen får göra dig illa - varken genom att säga eller göra sådant som är otrevligt. Tyvärr händer det ändå ibland. Då kan du få stöd och hjälp här:

Vårdguiden 1177.se

1177.se hemsidalänk till annan webbplats hittar du vägar som tar dig vidare när du mår dåligt. Här finns en lista på de verksamheter och mottagningar som finns till stöd och hjälp för unga i Karlskoga.

Du kan även kontakta vårdguiden 1177 för rådgivning via telefon.
Tel: 1177

Uppdaterad 2020-04-14