Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

17 maj 2019 - Kommun & politik

#pluggavidare gör succé och fortsätter sin resa

Projektet #pluggavidare är i full gång med att peppa till plugg på olika vis. Hittills har över tusen högstadieelever deltagit. – Föräldrar som är nyfikna på och positiva till skolan får studiemotiverade barn, säger Lisa Arenö, projektledare för #pluggavidare.

Samarbetet med bland annat Örebro universitet har hittills resulterat i drygt 120 olika aktiviteter för över tusen av Karlskoga kommuns elever. Nu vill #pluggavidare träffa ännu fler - både ungdomar och vuxna i deras närhet.

– Många ungdomar kämpar för att greja kombinationen av skola, fritidsintressen och livet på sociala medier. Ju fler erfarenheter vi får ta del av, desto bättre kan vi stötta ungdomarna, säger Lisa Arenö, projektledare för #pluggavidare.

Närmast besöker projektet Rising Stars den 22 maj och Kultur- och föreningskalaset den 25 maj. #pluggavidare finns även på plats under Karlskogafesten den 13 juni. Där ges möjlighet för dig som förälder att prata om hur du bäst kan stötta ditt barn att fixa studierna.

Studiehjälp och företagsbesök

En av projektets mest välbesökta aktiviteter är studiehjälpsträffarna. Även studiebesöken på Örebro universitet för klasser ur årskurs 8 och 9 har varit uppskattade. Många såg fördelar med att plugga vidare efter studenten.
– Att få plugga ett ämne i taget var en positiv insikt för högstadieeleverna, säger Kenan Keljalic, aktivitetssamordnare vid Örebro universitet.

Nyligen genomfördes en så kallat företagssafari av Västra Bergslagens industriförening. Där fick elever från högstadiet och gymnasiet, tillsammans med studenter vid Örebro universitet, besöka olika företag i Karlskoga. Syftet var att få lära sig mer om vilka yrken och verksamheter som finns och vilka utbildningar som krävs för att få jobben.

– Det här var otroligt nyttigt att få vara med på och kul att få se hur det funkar i verkligheten, säger Anton Holm, elev på Teknikprogrammet.

Vuxnas attityd smittar av sig

Bakgrunden till projektet är kombinationen av sviktande skolresultat i kommunen samt tidigare mätningar av attityder till utbildning. Projektet #pluggavidare vill att fler i Karlskoga ska få en positiv attityd till vidareutbildning. Fokus ligger på att ge fler elever stöd i att lyckas med sina pågående studier och motiveras att plugga vidare. Nyckeln till ungdomarnas studiemotivation är de vuxna i deras närhet.

– Föräldrarna har större möjlighet än de tror att peppa sina barn till att plugga. Deras förväntningar på livet och attityd till utbildning smittar av sig, säger Lisa Arenö.

Så peppar du bäst:

  • Prata positivt om skola och utbildning
  • Var nyfiken på ditt barns skolgång
  • Skapa förutsättningar för en bra skoldag
  • Låt barnet hitta sitt favoritämne
  • Hjälp till att sätta mål
Uppdaterad 2019-05-17