Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

13 maj 2019 - Kommun & politik

Samtalen kring #pluggavidare ger resultat

Hur blir vi vuxna bra förebilder? Det är en av de frågor som kommunanställda har samtalat kring under året. Ett är i alla fall säkert - att en positiv attityd till utbildning smittar av sig.

Många arbetsplatser inom kommunen har under året pratat om vikten av utbildning. Detta med hjälp av det reflektionsmaterial som #pluggavidare tagit fram och som sedans använts på bland annat APT-er. Frågor kring hur vuxna kan bli bättre förebilder har skapat många bra samtal och bidragit till en mer positiv attityd till skola och högre studier. Samtalen har dessutom resulterat i konkreta tips som att ta hjälp av någon bekant om du inte själv kan hjälpa ditt barn med läxorna.

– En grupp berättade att de nu börjar veckan med ”Äntligen måndag!” för att få en positiv start på skol- och arbetsveckan, berättar Lisa Arenö, projektledare för #pluggavidare.

De peppar sina vikarier till plugg

Att det är viktigt att prata gott om sitt yrke och sin arbetsplats, både till sina barn såväl som praktikanter och vikarier, har många grupper kommit fram till. Det gör att fler får upp ögonen för just det yrket. På ett vårdboende peppade personalen duktiga vikarier till att plugga vidare.

– Här har vi flera som både gått vidare till undersköterskeutbildning, men också till sjuksköterskeutbildning efter sommarvikariat hos oss. Det är vi stolta över, berättar Carina Persson, undersköterska och den som ledde reflektionssamtalet.

Vuxna viktig målgrupp

Målgruppen för #pluggavidare är inte bara skolungdomar utan även föräldrar och andra vuxna i deras närhet. Gruppen vuxna är central eftersom deras inställning till studier smittar av sig.

– Vi vet via forskning att vuxnas attityder påverkar barn och unga, men får det också bekräftat av föräldrar som vi kommer i kontakt med, säger Lisa Arenö.

Projektet #pluggavidare startade hösten 2017 och samarbetar bland annat med Örebro universitet och Karlskogahem och har redan nått över tusen högstadieelever

Samtalen fortsätter

De kommande veckorna innan sommarlovet är det fortsatt fokus på studier. Alla inplanerade aktiviteter kan du läsa om på projektets webbplats. Följ även #pluggavidare i sociala medier för att se vad som händer. För att samtalen om vikten av utbildning ska leva vidare så kommer så kallade bordspratare placeras i personal- och fikarum i kommunen.

– Bordspratarna har olika citat från projektets deltagare som vi hoppas skapar ännu fler reflektioner på temat, avslutar Lisa Arenö.

Citat från reflektionssamtalen:

Sätt mål tillsammans och stötta barnet att göra till exempel veckoplanering för att hinna med skola, kompisar och olika fritidsaktiviteter.

Barnen är mer positiva till skolan nu och ser att den är viktig.

Man trivs kanske inte på jobbet varje dag, men förmedla det på ett sätt som gör att våra barn förstår att livet går upp och ner.

Uppdaterad 2019-05-13