Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

13 mars 2019 - Trafik & infrastruktur

Anta utmaningen i Trampkampen

Bor du i Bråten eller Stolpetorpsområdet i Karlskoga och vill testa ett mer hållbart sätt att resa? Då kan du delta i cykelutmaningen Trampkampen, där du kan anta någon av de tre utmaningarna och bli lag-, hälso- eller familjetrampare.

I utmaningen familjetrampare erbjuds en familj i Bråten eller Stolpetorp i Karlskoga att under en månad testa ett hållbart liv med lådcykel. Villkoret är att familjen låter bilen stå under testperioden och att de delar med sig av sina erfarenheter på projektets hemsida och i sociala medier.

­- Vi lånar ut en lådcykel med eldrift till en familj som vill ta chansen att testa ett bilfritt liv under en period, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen.

Cykling för hälsan

Förutom att en familj får chansen att bli familjetrampare går det också att ansöka om att bli hälsotrampare. En utmaning som pågår maj till augusti.

- De flesta vet säkert redan att det är bra för hälsan att cykla, men nu får fem personer chansen att testa lite mer ingående hur mycket det kan påverka kroppen att cykla regelbundet under fyra månader, säger Mirja Mattsson.

Hälsotramparna får en hälsoundersökning både före och efter sommaren där kondition, syreupptagningsförmåga, kolesterol och blodtryck undersöks.

Tävling mellan olika gator

Den sista delen av Trampkampen är en lagtävling där olika delar av Bråten och Stolpetorp har delats in i lag och där de som deltar blir lagtrampare. För att delta krävs att man anmäler sig via Tänktanken.nu, samt installerar en app i sin mobiltelefon, där man registrerar sina cykelresor. Det lag som samlar ihop flest cykelkilometer per lag under maj månad vinner.

- Vinsten för det segrande laget är en sommarfest med en inbjuden grillkock, säger Mirja Mattsson.

Inspirera till hållbart resande

Bråten och Stolpetorp är en del av Karlskoga där få personer väljer att ta cykeln i första hand. En resvaneundersökning visar att endast fem procent av de boende är cyklister och en mätning av trafikflödet i området visade att endast 12 procent av fordonen är cyklar. Karlskoga kommun har nyligen byggt en cykelbana i området och genom Trampkampen kan fler boende få upp ögonen för de förbättrade cykelmöjligheterna i området.

Trampkampen är en del av projektet Hållbart resande i Örebroregionen och kampanjen Tänk tanken. Projektet finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt av Region Örebro län. Tillsammans med majoriteten av länets kommuner, universitetet och länsstyrelsen arbetar projektet för att inspirera fler att åka kollektivt, cykla eller gå.

Läs mer och anmäl dig härlänk till annan webbplats

Uppdaterad 2019-03-13