Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

4 september 2018 - Stöd & omsorg

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Under veckan har två utbildningar i att förmedla kunskaper om psykisk hälsa genomförts. Här syns en av deltagarna Carol Stenholm mellan Birgitta Nässlander och Linda Björnberg, som är två av de som håller i utbildningarna.

Utbildning kan vara första hjälpen vid psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är en av de största och snabbast växande utmaningarna mot folkhälsan i världen. Karlskoga kommun vill motverka detta, bland annat genom att genomföra utbildningar på området.

En utbildning som genomförs under året är en två-dagarsutbildning som utvecklats från Australien, MHFA - Mental Health First Aid, och har översatts och anpassats till en svensk utbildning. Ägare av utbildningen är NASP - Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, vid Karolinska institutet.

Utbildningarna riktar sig till de som i sin proffession kommer i kontakt med personer som har heller har en risk för att utveckla en psykisk ohälsa.

Bemöta psykisk ohälsa

Syftet med dessa utbildningar är att förmedla kunskaper om psykisk hälsa, att se symtom, bemöta psykisk ohälsa samt rycka in och ge en första hjälp tills den drabbade fått professionell hjälp, säger Ida Varg, folkhälsoutvecklare och en av utbildarna.

Avsikten med utbildningen är att sprida kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom för att på så sätt minska fördomar och stigmatisering.

Det finns tre inriktningar – Äldre, Vuxen och Ungdom och 20 personer får plats på varje utbildning. Under våren 2018 hölls tre utbildningar och under hösten kommer det vara totalt sex utbildningar till. Tillsammans med Ida Varg så är det Birgitta Nässlander från socialförvaltningen som håller i utbildningarna, med finns också Anna Fransson, Linda Björnberg och Jenny Stenegård från Region Örebro län.

Utbildningarna genomförs i samverkan mellan Region Örebro län och kommunerna Karlskoga, Degerfors och Laxå. 2018 blir ett testår för att hitta och bygga upp en hållbar form och struktur som innebär att vi kan fortsätta arbetet på båsta sätt även i framtiden

Uppdaterad 2018-09-04