Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

21 augusti 2017 - Utbildning & barnomsorg

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Skrantaskolan testar världsledande teknik för distansundervisning

Skrantaskolan är en av deltagarna i en förstudie som ska titta på möjligheten att använda så kallad Augmented Reality teknik (AR) för distansundervisning i skolan.

Tekniken kallas även förstärkt verklighet och innebär att sinnesintrycken kommer från både verkligheten och från det digitala på samma gång, till skillnad från Virtual Reality (VR) som är helt och hållet digitalt. Det är samma teknik som används i till exempel i Pokémon Go där man lägger ett digitalt lager över den riktiga världen.

Hjälpa elever tillbaka till skolan

Syftet med förstudien är att se hur man kan använda Augmented Reality för att utveckla nya former av distanslärande för att ge de elever som av olika skäl har svårt att delta i den ordinarie undervisningen ökade möjligheter att vara med. Det kan gälla både elever som är hemma på grund av längre sjukdom samt så kallade hemmasittare som inte går i skolan på grund av sociala orsaker. Målet är att alla elever ska komma tillbaka till skolan och detta kan vara ett steg på vägen för att minska avståndet till klassen.

Klassrummet kommer till eleven

Fullt utvecklad kan tekniken användas för att projicera en lärare i direktsänd 3D i elevens eget hem. Dock är man inte där ännu utan börjar med att flytta hem klassrummet till eleven genom en digital whiteboard som placeras någon stans i rummet och kan ses med speciella glasögon. Kommunikationen med läraren sker via skype och kameror. Projektet jobbar just nu med att ta fram olika appar för att eleven ska kunna göra skoluppgifter i en AR-värld.

Samarbetsprojekt

Förstudien är ett samarbete mellan Karlskoga kommun, Alfred Nobel Science Park, Nethouse och Region Örebro Län och pågår året ut. Målet är att få fram ett koncept som kan utvärderas för att sedan kunna söka vidare finansiering. Intresset är redan stort från flera håll och den familj som är med i förstudien är mycket positiv till både tekniken och upplägget.

Projektet kallas HoloEd som är en sammanfattning av HoloLens som är namnet på de AR-glasögon som används samt engelskans Education.

Läs mer på www.holoed.selänk till annan webbplats

AR glasögon
Uppdaterad 2017-08-21