Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

6 oktober 2016 - Uppleva & göra

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Inspirerande föreläsare under SISU-dag

Under lördagen den 1 oktober annordnades en föreläsningsdag i Folkets Hus med betydelse för föreningslivet i Karlskoga.

Stina Millner Palmqvist och Maria Sundelin, båda med en CP-skada berättade om fördomar de mött genom livet och problem de stöter på i samhället. Båda är författare till boken Född med trasiga vingar. Två liv. Två CP-skador.

- Boken kom till då vi delar samma värderingar även om vi har väldigt olika CP-skador. Vi började diskutera hur folk med funktionshinder ser på sig själva. Vi vill inte vara en specifik grupp eller hamna i något fack. Vi vill vara dom vi är, man ska se människan. Vi är inte en skada, ett hinder eller nedsättning, menar Stina och Maria.

På plats fanns även Tommy Moberg, socionom och en av de första som kom att arbeta i behandling med missbrukare av anabola steroider. Han berättade om fysiska och psykiska biverkningar och de sociala konsekvenser som kommer med steroidmissbruk, även dess kopplingar till våld och kriminalitet i samhället. Tommy visade ett filmexempel om bodybuildern Justin Rus, vars kropp kollapsat efter steroidmissbruk och där han miste större delar av sitt tal och sin rörelseförmåga.

David Fast från SISU Idrottsutbildarna tillsammans med Lennart Jansson från Örebro läns handikappidrottsförbund gav tips om hur man kan möta och stötta barn och unga i idrotten som har olika neuropsykiska funktionsnedsättningar. Vidare berättade Maria Hellsten, mamma till en son med Asberges syndrom och OCD (tvångshandling) om sin vardag och gav tips utifrån hennes erfarenheter om hur man stöttar barn med en nedsättning. Maria studerar för närvarande på Mora folkhögskola om ”Autism-ett anorlundas sätt att tänka”.

Karlskoga kommun, SISU-idrottsutbildarna, Värmlands idrottsförbund samt Örebro läns idrottsförbund stod bakom arrangemanget och var uppskattat bland besökarna, som främst var till för deltagare i idrottsföreningar, dess föräldrar och tränare.

- Vi vill sprida kunskap om det som är aktuellt just för tillfället. Tidigare har vi haft en dag bara för ledare, men vill nu bjuda in alla som på något sätt är involverad i föreningslivet. Inte minst föräldrar. Barnkonventionen som ska bli lag gäller oss i allra högst grad och våra föreläsningar handlar mycket om det, säger Marina Sjödahl, föreningskonsulent i Karlskoga kommun.

Uppdaterad 2016-10-06

Tips för dig som möter barn och ungdomar med NPF* i idrotten

  • Stäm av med föräldern hur barnet fungerar.
  • Se till att alla barn får lyckas på varje träning.
  • Satsa på positiv förstärkning av det rätta beteendet.
  • Strukturera vardagen och träningen.
  • Var förutsägbar.
  • Håll dig alltid till planen.
  • Påminn och upprepa, det kan aldrig bli övertydligt.
  • Påminn och rätta med glimten i ögat.

* Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Källa: Dolda utmaningar av Centrum för idrottsforskning