Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny

12 tips: Så hjälper du ditt barn med skolan

Som förälder har du en viktig roll för att det ska gå bra för ditt barn i skolan. Men ibland kan det vara svårt att veta hur man hjälper på bästa sätt. Här kommer tolv tips till dig som är en viktig vuxen.

1. Prata positivt om skola och utbildning
Lyft dina positiva minnen från skoltiden och prata mindre om de dåliga. Skolan ska
kännas som något lustfyllt. Jobbiga erfarenheter kan du dela när ditt barn är i
liknande situationer.

2. Var nyfiken på ditt barns skolgång
Lägg undan mobilen och lyssna aktivt när ditt barn vill berätta om sina skolupplevelser. När du visar att du är nyfiken och ställer frågor blir skolan ännu viktigare och något att fokusera på.

3. Gläds med framgångar och uppmuntra vid motgångar
Uppmuntra alla framsteg och beröm ditt barn för dess försök och engagemang.
Stötta även vid dåliga provresultat och andra motgångar. Det är viktigt för att barnet
ska tro på sig själv till nästa gång och för att visa att det är okej att ”misslyckas”.

4. Skapa förutsättningar för en bra skoldag
Att sova och äta ordentligt samt att röra på sig är viktigt för att må bra, kunna
prestera och förebygga psykisk ohälsa. Gör en planering tillsammas för att undvika stress och oro. När och hur är det dags att göra och lämna in skoluppgifter? Lägg till exempel in påminnelser i era kalendrar. Om ditt barn är utvilat, full av energi och känner sig väl förberedd kommer inlärningen att gå lättare.

5. Informera skolan om vad som sker hemma som kan påverka skoldagen
Det kan gälla inlämningsuppgifter som inte fungerar, att barnet inte trivs i skolan,
eller något som hänt hemma, till exempel någon som är sjuk, som gör att barnet
har svårt att koncentera sig.

6. Skapa en läsande kultur i hemmet
Visa ditt barn att du också läser, det måste inte bara vara böcker. Berätta gärna
om vad du tyckte om att läsa för böcker som ung. Gå tillsammans till biblioteket,
låna böcker och hitta stunder då ni läser.

7. Hjälp till att sätta mål
Självklart vill alla föräldrar att ens barn och ungdomar ska lyckas i skolan.
Vad innebär att ”lyckas” för dig, och ditt barn? Fråga ditt barn om vad hen vill
uppnå – och hur du kan hjälpa hen att komma dit.

8. Låt barnet hitta sitt favoritämne
Uppmuntra ditt barns specialintressen. Passion är en genväg till kunskap. I ämnen
du själv inte har kunskap stöttar du genom att uppmuntra till att söka svar till
exempel via böcker, internet eller någon person i er omgivning.

9. Sträva efter full närvaro
Hög närvaro i skolan är viktigt för kunskapsinhämtningen och för att inte halka
efter. Boka inte resor och fritidsaktiviteter under skoldagar.

10. Våga lära av ditt barn
Ditt barn kommer lära sig massor som inte du fick lära dig när du gick i skolan.
Erkänn gärna att ditt barn kan något du inte kan, självkänslan mår bra av att vara
den som kan något. Var ödmjuk och be barnet berätta mer.

11. Uppmuntra till självständighet
Självständighet är olika saker i olika åldrar. Från att själv komma ihåg att ta med
gympakläder till att kunna planera och lägga upp strategi för större skoluppgifter.
Låt barnet prova själv och du som förälder finns med för stöttning och peppning.

12. Lov är tid för återhämtning
Prata med barnet om att lovet ska vara en tid för återhämtning. Då peppar du
indirekt barnet att se fram emot att skolan börjar igen.

Uppdaterad 2018-10-29