Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny

Tills vidare: 07.30-16.00

info@karlskoga.se

20 toukokuuta 2020

Håll i, håll ut, håll avstånd, håll kontakten

Ruotsi on valinnut tien, jolla emme ole sulkeneet yhteiskuntaa, koska tällöin on helpompi jaksaa pitempään. Strategia perustuu siihen, että kaikki ovat mukana ja ottavat vastuun tartunnan leviämisen estämiseksi. On tärkeää, että olemme kaikki sinnikkäitä koronapandemian aikana.

Jotkut meistä saattavat ajatella, että elämä alkaa tuntua melko tylsältä. Toisissa paikoissa ihmiset alkavat rentoutua ja alkavat elää tavalliseen tapaan. Mutta emme ole vielä aivan siellä. Tartunta leviää edelleen  yhteiskunnassamme.

Haluamme huomioida tilannetta hieman enemmän nyt, kun tulossa on pyhäpäiviä. Pyydämme teitä kaikkia pitämään etäisyyttä, valitsemaan pois asioita, jotka voivat lisätä tartunnan leviämisriskiä, ​auttamaan riskiryhmissä olevia ihmisiä ja muistuttamaan toisiamme kaiken tämän tärkeydestä. Monet kaipaavat vanhaa, normaalia  elämäntapaa, jolloin voimme matkustaa, juhlia syntymäpäiviä, urheilla  tai jotain muuta vastaavaa, mutta emme ole siellä - ei vielä.

Vain vastuullisesti toimimalla pystymme yhdessä turvaamaan lähimmäistemme, riskiryhmiin kuuluvien,terveydenhuollon ja  loppujen lopulta koko yhteiskunnan selviytymisen.

Kriteerit tartuntavapaudelle covid-19: ssä

Kansanterveysvirasto on kehittänyt kansalliset kriteerit tartuntavapauden arvioimiseksi covid-19-sairaudessa. Henkilöt, joilla on todettu covid-19-infektio, tartuttavat eniten sairauden alkaessa.

Tartunnan saaneen henkilön arvioidaan olevan tartunnankantaja vähintään kahden päivän kuumevapauden ja yleisen paranemisen jälkeen. Sairauden alkamisesta on täytynyt kulua vähintään seitsemän päivää. Tämä tarkoittaa, että lyhyin aika, jolloin sairasta pidetään tartunnankantajana, on seitsemän päivää. Jos tämän ajan jälkeen on oireita, kuten ärsytysyskää, heikentynyttä haju- ja makuaistia, lasketaan hänen olevan tartunnasta vapaa.

Varovaisempi arviointi tehdään sairaalahoidossa olleille henkilöille tai  niille, jotka palaavat vanhusten hoitokoteihin. Silloin lasketaan, että henkilö voi olla tartunnankantaja ainakin 14 päivän ajan sairastumisesta. Vastaavat lääkärit antavat tietoa siitä, kuinka kauan jokaisen henkilön katsotaan olevan tartunnankantaja. Teho-osastolla hoidettuja pidetään tartunnankantajina vähintään 21 päivän ajan sairastumisesta.

Uppdaterad 2020-05-20