Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny

info@karlskoga.se

20 huhtikuuta 2020

Covid-19 hoito - ja hoivatyössä

Karlskogan kunta suunnitteli, teki yhteistyötä ja seurasi maailman tilannetta jo varhaisessa vaiheessa, kun tuli tietoisuus siitä, että koronavirus voi levitä koko maailmaa kattavaksi.

- Jo tammikuussa seurasimme koronaviruksen tartuntakehitystä muun muassa Kiinassa, ja pian sen jälkeen kehitettiin ohjeasiakirjat ja toimintasuunnitelmat, sanoo sosiaalihallinnon kansliapäällikkö Eva Persson.

Samalla tavoin hallinto oli nopea tarkistamaan suoja-ainevarastonsa ja kehittämään työmenetelmiä saatavuuden turvaamiseksi pitkällä aikavälillä.

- Meillä ei ole myöskään puute kansanterveysviraston ja Örebron läänin alueen  suosittelemista suojavälineistä. Suojamateriaaleja inventoidaan päivittäin ja tilataan jatkuvasti. Olemme myös nimenneet henkilön, jolla tällä hetkellä on tämä päätehtävänään, sanoo Eva Persson.

Huollon ja hoivan tilanne näyttää kauttaltaan hyvältä, vaikka se onkin tietyissä paikoissa rasittava.

- Näemme tällä hetkellä, että henkilöstömme on huolestunut, ja haluan rohkaista huolestuneita ottamaan ensisijaisesti yhteyttä lähimpään esimieheensä saadakseen vastauksia kysymyksiinsä ja huolenaiheisiinsa, kertoo sosiaalipäällikkö Helen Willyams.

Yksi tilannetta helpottavista asioista on hyvin toimiva yhteistyö Karlskogan sairaalan kanssa. Hyvää tukea ja rutiineja tarjoaa myös  yhteistyö huoltohygienian ja tartuntalääkärin kanssa.

- Emme voi myös ottaa tarpeeksi esille henkilöstöämme ja heidän fantastisia ponnistelujaan, Helen Willyams sanoo.

Covid-19-sairaiden hoito-osasto

Kunta avaa osaston covid-19-tartunnan saaneille henkilöille, jotka tarvitsevat lyhytaikaishoitoa. Treklövern  on yleensä kunnan lyhytaikaisasuintola, mutta se on nyt mukautettu covid-19-tartunnan saaneiden henkilöiden hoitoon. Asuntolan valinnan perusteena on, että se on erityisen sopiva, koska se sijaitsee sairaalassa ja tarjoaa läheisyyden sairaalan yleispätevyyteen. Treklövern on myös varustettu happilaitteilla, joita voidaan suositella covid-19-hoidossa. Tarkoituksena on, että kun meillä on tartunnan saaneita käyttäjiä, heidät tulisi siirtää Treklöverniin, jotta tartunnan leviämisriski minimoitaisiin muihin asuntoloihin. Tällä hetkellä osastolla on kahdeksan paikkaa, joita voidaan kaksinkertaistaa tarvittaessa.

Tärkeitä osia työssämme

• Kunta on antelias sekä palvelun käyttäjien että henkilöstön näytteiden otossa
• Hyvä yhteistyö saiaalan ja muiden tärkeiden toimintojen kanssa
• Vahvistetuissa tapauksissa tehdään läheistä yhteistyötä tartuntatorjunnan ja hoitohygienian kanssa