Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Tills vidare: 07.30-16.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
info@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

Livsmedel

Det är livsmedelsföretaget, alltså restaurangen, caféet eller butiken, som ansvarar för att det du dricker och äter är säkert och håller den kvalitet som utlovas. Bygg- och miljökontoret kontrollerar regelbundet alla livsmedelsverksamheter.

Vill du veta resultatet från Bygg- och miljökontorets kontroll på någon livsmedelsverksamhet kan du höra av dig till Servicecenter.

Matförgiftning

Misstänker du att du blivit matförgiftad är det bra om du anmäler det till Bygg- och miljökontoret så snart som möjligt.

Starta livsmedelsverksamhet

Ska du starta en livsmedelsverksamhet måste du göra en anmälan till Bygg- och miljökontoret innan du öppnar. Se mer information här.

Tillfällig livsmedelsverksamhet

I vissa fall kan du sälja livsmedel utan att vara registrerad. Exempelvis behöver inte korvförsäljning vid ett enstaka tillfälle registreras men om det är återkommande krävs registrering hos Bygg- och miljökontoret. Även om du inte behöver registrera din verksamhet måste de livsmedel som du säljer eller serverar vara säkra för konsumenten. Om du är osäker på om du behöver registrera din tillfälliga verksamhet så kontakta Servicecenter.

Viktigt med hygien även när du lagar mat hemma

När du lagar mat själv är det viktigt att vara noga med hygienen. Tvätta händerna ofta, diska redskapen och skölj jordiga produkter väl innan du använder dem.

Handskas inte med råvaror och färdiglagad mat på samma skärbräda.

Har du lagat mat som ska ätas vid ett senare tillfälle så kyl ned den snabbt. Ett bra sätt är att sätta kastrullen i diskhon med kallt vatten. Rör om i maten och byt vattnet ofta så kallnar det fort. Sätt inte in varm mat i kylskåpet, då höjer du temperaturen på allt annat som står där.

I kylskåpet ska det vara kallt, högst 8°C. Sätt färdiglagad mat högre upp än råvaror. Det står ofta på förpackningen vilken temperatur som rekommenderas för olika livsmedel. På sommaren kan det vara bra att lägga maten du handlat i en kylväska på väg hem från affären.

Uppdaterad 2020-09-02