Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

8 juli 2018 - Bygga, bo & miljö

Karlskoga kommun erbjuder djurägare gratis gräs till djuren

På grund av det långvariga varma vädret råder det extrem torka i stora delar av Sverige. Därför erbjuder vi djurägare i kommunen att gratis få tillgång till kommunal mark att kunna ta in gräs på eller att använda som bete. Om du är djurägare och intresserad av detta erbjudande ska du kontakta kommunens Servicecenter.

Det varma vädret i kombination med väldigt lite regn under lång tid har gjort att det råder extrem torka i stora delar av Sverige. För många djurägare har det betytt att man har svårt och få ihop bete till sina djur. Nu vill kommunen hjälpa de drabbade djurägarna.

Vi erbjuder djurägare i Karlskoga kommunen att under betessäsongen 2018 gratis få tillgång till delar av den kommunala marken för att ta in gräs på eller att använda som bete. Under vecka 28 kommer vi att publicera en karta på karlskoga.se där man ser vilka gräsytor som kommunen erbjuder djurägare för bete och slåtter. Men redan nu kan man kontakta Servicecenter och anmäla sitt intresse, säger Liv Hellquist chef för Mark- och planering i Karlskoga kommun.

Huvuddelen av kommunens odlingsmark är sedan länge utarrenderad till
lantbrukare. Men för att hjälpa till i detta svåra läge har kommunen inventerat vilka gräsytor på kommunal mark man kan erbjuda att använda för bete och
slåtter. I första hand kommer det att vara mindre ytor som erbjuds men ett fåtal större arealer finns också. I huvudsak är det områden som lämpar sig att slå som hö/ensilage men även platser som kan vara möjliga för bete finns utpekat.

Får teckna arrendeavtal

För att vi ska säkerställa en kontrollerad hantering så kommer alla som får tillgång till den kommunala marken att få teckna ett kortsiktigt arrendeavtal. De som ansöker får inte har någon annat krav på ersättning än tillgång till gräset, man måste har djur som fodret kommer att gå till och inte slå gräset på kommunens mark för att sälja det vidare.

Se vilka områden kommunen erbjuderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ansök om betesmark

Om du är djurägare och intresserad av att få tillgång till betesmark för dina djur ska du kontakta kommunens Servicecenter. När du ansöker om betesmark får du meddela ditt namn och fastighet, vilka djur du har som fodret/betet ska gå till, om du är intresserad av slåtter, bete alternativt både och. Kommunen kommer att sammanställa alla inkomna önskemål och hantera dessa efter turordning. Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot ansökningar via Facebook utan det är telefon eller e-post som gäller.

E-post: kommun@karlskoga.se

Telefon: 0586-610 00

Uppdaterad 2018-07-11