Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

15 maj 2018 - Utbildning & barnomsorg

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

I matkön får kökspersonalen ibland veta vad det är för mat som eleverna gillar bäst.

Barnens önskemål påverkar menyn

Maten är viktigt för att barnen ska må bra och prestera bra och då måste den vara både är näringsrik och god. Genom elevråd och matråd är elever- och barn i kommunens skolor och förskolor  med och påverkar vad de vill äta i sin restaurang.

I Karlskoga och Degerfors finns 16 skolrestauranger och varje dag serveras över 5000 portioner mat. Matsedeln tas fram av kostavdelningen, som är gemensam för Karlskoga och Degerfors, och där barnens önskemål tas på allvar.

Vi tar stor hänsyn till vad eleverna vill ha på sin tallrik. Det är viktigt att få in rapporter från mat- och elevråden och vi frågar ofta eleverna i matkön vad de gillar för mat. Och det kan skilja en hel del mellan olika skolor och förskolor på vad de vill ha för mat, säger Britt-Marie Lehto, som jobbar som kock i Skrantskolans kök.

Fiskrätter alltmer populära i skolan

Förra veckan träffades ett tiotal personer från kostavdelningen och planerade vilken mat som ska serveras till hösten. Sedan några år tillbaka är det en gemensam matsedel som följs av alla skolorna i både Karlskoga och Degerfors.

Under vårterminen har det serverats ungefär 200 olika lunchrätter och mer än hälften av dem är helt vegetariska. Dessutom finns ett vegetariskt alternativ varje dag. En av favoriträtterna är fortfarande spagetti och köttfärssås, men olika fiskrätter har klivit upp på tio-i-topp listan de senaste åren.

Enligt skollagen ska eleverna i grundskolan erbjudas näringsriktiga skolmåltider och det tycker jag vi lyckas bra med. Dessutom ser vi till att förnya matsedeln genom att ta in lite nya influenser, men basen är att servera vanlig husmanskost, säger Liz Silvergrund Elfsberg, kostchef.

Lite fakta om skolmaten

1974 fanns det skolmat i alla Sveriges kommuner.

1997 kom lagen om att kommunerna är skyldiga att servera kostnadsfri skolmat till alla elever i grundskolan (gäller ej gymnasiet).

2011 skrevs in i lagen att skolmaten också ska vara näringsriktig.

Uppdaterad 2018-05-15