Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

3 augusti 2017 - Allmänt

Två typer av varningssignaler i Karlskoga

I Karlskoga så används det två varianter av varnings- och informationssignaler. Dels den som används i hela Sverige och som heter VMA = Viktigt meddelande till allmänheten, dels en som riktar sig till anställda och boende i Björkbornsområdet, som kallas VMB. Båda två testas kontinuerligt.

Om VMA = Viktigt meddelande till allmänheten

Det nationella varningssystemet VMA är ett varnings- och informationssystem, som dels utgörs av utomhuslarm, dels av meddelande i radio och TV. Systemet används för att varna och informera allmänheten om till exempel giftig rök vid en brand eller utsläpp av kemikalier.

Om räddningstjänsten snabbt behöver få ut livsviktig information kan VMA vara en effektiv kanal, både via radio/tv och via utomhussignalen. Det är i så fall räddningsledaren som beslutar om ett meddelande ska gå ut och om signalen ska startas. Signalen ljuder då i 7 sek och följs sedan av 14 sek tystnad. Detta upprepas under minst 2 minuter.

Signalen VMA provas varje kvartal. Detta sker kl. 15.00 första helgfria måndagen i månaderna mars, juni, september och december.

Läs mer om VMA

SOS Alarm om VMAlänk till annan webbplats

Krisinformation.se om VMAlänk till annan webbplats

MSB om Viktigt meddelande till allmänhetenlänk till annan webbplats

Om VMA på dinsakerhet.selänk till annan webbplats

Om VMB = Viktigt meddelande Björkbornsområdet

Björkborns Industriområde är ett industriområde med anor från slutet på 1800-talet. På området finns ett antal företag med tillverkning av produkter som kan vara förenat med vissa risker, och företagen har därför ett aktivt och nära samarbete i säkerhets- och miljöfrågor.

En del i säkerhetsarbetet är ett eget varnings- och informationssystem som går ut till anställda och boende i Björkbornsområdet. Vid larm så lyssna på City-radion för mer information.

Detta system testas 11 gånger per år, samtliga månader utom juli. Testerna sker den första helgfria tisdagen i januari, februari, mars, april, maj, juni, augusti, september, oktober, november och december klockan 15.00.

Vid olika väderlekar så kan den VMBs testsignal ibland även höras i delar av Karlskoga utanför Björkbornsområdet.

Uppdaterad 2017-08-07