Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

2 augusti 2017 - Uppleva & göra
Vy över Näsets badplats sommartid

Vy från Näsets badplats.

Sommar, sol och bad – så här jobbar kommunen med badplatserna i sommar

Karlskoga är ett bad- och fiskeparadis på sommaren. Om man tycker om att vistas nära vatten för att njuta av ett bad eller kanske fiska finns det nästan hur många vattendrag som helst att vara vid. Det finns åtta badstränder som drivs i kommunal regi, där kommunen ser till att det ska vara bra att bada och sola.

De flesta av de kommunala badplatserna ligger vid Möckeln, men det finns även några vid de lite mindre sjöarna runt om i kommunen.

Maria Motin, fritidschef i Karlskoga kommun, berättar att samtliga kommunala badplatser har en veckovis tillsyn där personal från kommunen ser över säkerheten så att livbojar finns på plats, att inget skräp eller skadliga föremål kan äventyra ett säkert badande. Stränderna nedanför badhuset ses till flera gånger per vecka, eftersom dessa har många badgäster.

Med hjälp av dykarklubben dyker vi även av alla badplatser inför badsäsongen för att se till att inget skräp eller annat ligger så att det äventyrar säkerheten, säger Maria Motin.

Det är viktigt att komma ihåg att en sjöbottens utseende kan förändras från en dag till en annan. Vattnet flyttar på sand och stenar och trädgrenar kan blåsa ner i sjön och hamna under vattenytan. Därför ska man aldrig dyka utan att själv kolla så att det inte ligger något på bottnen.

Hittar man något som behöver flyttas på eller ser konstigt ut är det bra att kontakta kommunen.

Regelbunden provtagning av vattenkvalitet

Helena Nerbring-Lisell, bygg- och miljöchef i Karlskoga kommun, berättar att prover av vattenkvaliteten tas enligt schema under hela badsäsongen, vid exempelvis algblomning utförs proverna tätare.

Vi har generellt en mycket god vattenkvalitet, men ibland kan det bli anmärkning på proverna, säger Helena Nerbring-Lisell. Det händer inte så ofta, men om vattenkvaliteten är dålig kan en badplats stängas tillfälligt.

Badklåda

Ett ofarligt, men ganska besvärande, problem är den så kallade ”badklådan” som brukar dyka upp under sommaren. Det är små, små parasiter som vanligtvis angriper sjöfågel. De är helt osynliga för ögat, man kan inte se på vattnet att de finns där. Parasiterna ger myggbettsliknande utslag som kan klia ordentligt. Besvären går över inom en vecka.

Det är sällan vi stänger av badplatser på grund av badklåda, men är ett större utbrott kan det bli aktuellt.

Nedan finner du lite olika länkar med information om saker som rör vårt arbete med badplatser.

Slutligen hoppas vi att alla får en riktigt skön sommar och passar på att njuta av alla våra fina badstränder!

Lite mer information om vatten och bad

Vattenkvalitet

Kommunala badplatser

Badvett och etikett

Badklåda (länk till 1177)

Uppdaterad 2017-08-03 av Gunilla Östman