Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

1 juni 2016 - Kommun & politik

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

IT-guide har visat sig vara ett mycket bra projekt för alla inblandade, både för nyanlända ungdomar och för seniorer som vill ha mer kunskap om det digitala samhället.

IT-guide – ett prisat integrationsprojekt

Sedan hösten 2015 finns IT-guide i Karlskoga, på biblioteket samt på Nickkällan och Bergmästaren.

Som IT-guider arbetar unga nyanlända. Deras uppdrag är att dela med sig av sina IT-kunskaper genom att lära ut till äldre hur de gör med sina datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Konceptet är lika enkelt som genialt: samtidigt som seniorerna lär sig mer om det digitala samhället får ungdomarna tillfälle att öva på det svenska språket och ta del av den svenska kulturen och historien. Det blir en naturlig integration i samhället för alla parter.

Det vanligaste är att man hittar IT-guider på de tidigare serviceboendena och andra mötesplatser för äldre. Att det i Karlskoga även finns biblioteket var ett naturligt val då det är en mötesplats plats för alla.

För oss på biblioteket var det självklart att bli en del av IT-guideprojektet, säger Michael Nordeman, IT-bibliotekarie. Att kunna erbjuda något som både hjälper oss i vårt uppdrag att utbilda i den digitala världen kombinerat med att främja integrationsarbetet känns otroligt givande.

Belönats med nationella priser

IT-guide är ett koncept som startade i Örebro och nu finns på flera orter i Sverige. De fick nyligen priset som Årets samhällsentreprenör av tidningen Dagens Samhälle, som ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting.

Juryns motivering lyder: ”Här får båda parter ge och ta, här är ingen part mer objekt än den andra. Genom generationsöverskridande och integrationsgynnande möten möjliggörs ett oväntat ömsesidigt kunskapsutbyte. Det här projektet ger både struktur, meningsfull sysselsättning och språkträning för nyanlända ungdomar under den kritiska sommarlovsperioden och en chans till relevant kompetensutveckling för äldre svenskar.”

2013 tilldelades de Folkets favorit i Kampanjen Digidels landsomfattande utmaning i Sverige för ökad digital delaktighet

De har även tilldelats nomineringar i Sverige som i Europa, se mer på deras webbplatslänk till annan webbplats.

Om IT-Guideprojektet i Karlskoga

Projektet sträcker sig till att börja med fram till 31 december 2016. Projektet finansieras med pengar från Länsstyrelsen, med så kallade paragraf 37-medel, vilket är utvecklingsmedel för integration.

Läs mer om IT-Guideprojektet i Karlskoga

Uppdaterad 2016-06-15

Träffa IT-Guide på någon av följande platser och tider:

Biblioteket
Lördagar 11.00-14.00

Seniorboendena Nickkällan, Bergmästaren och Solbringen
Lördagar 13.00-16.00
Jämna veckor på Nickkällan
Ojämna veckor Bergmästaren
Ojämna veckor Solbringen