Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

Pristagare 2014

Syftet med Karlskogagalan är att lyfta fram de goda exemplen och hylla de som är kreativa och initiativrika. Galan genomsyras av Vision 2020 "Stolthet inför det som är och varit. Öppenhet inför det som kan bli." 

Priserna delas ut i sju olika kategorier och vinnarna fick en check på 5 000 kronor, diplom och en staty föreställande Alfred Nobel.

Vinnarna i de sex första kategorierna utses av en jury som är sammansatt av personer från Möckelnföretagen, landstinget, Karlskoga kommun och privata företag.

Årets vardagshjälte röstar allmänheten, och det sköts av Karlskoga Tidning / Karlskoga-Kuriren.

På Karlskogagalan 2014 utdelades de lokala Nobelprisen i Alfred Nobels anda – för framstående insatser - till följande personer med motiveringarna:

Årets Innovatör:
Torbjörn Holmstedt

Motiveringen lyder: En innovatör ut i fingerspetsarna som själv innehar ett antal patent. Årets pristagare har en fenomenal förmåga att fånga idéer och omvandla dem till praktisk verksamhet. Han kan se vad nya innovationer kan användas till och utveckla dem. Det sägs att han uppfann laptopen innan den kom ut på marknaden - bara för skojs skull. Vår pristagare har ett finger med i flera företag här i Karlskoga och han slutar aldrig att fundera på vad som skulle kunna göras bättre, snabbare, tekniskt effektivare.

Årets ambassadör:
Ing-Marie Larsson

Motiveringen lyder: År 2013 var hon med och tog emot ett av Sveriges mest prestigefulla kvalitetspris ur kungens hand. Detta efter att ha drivit ett långsiktigt och målinriktat arbete inom sin organisation.

Sedan dess har hon satt Karlskogas namn på kartan både i Sverige och utanför landets gränser som en mycket uppskattad och efterfrågad föreläsare och utbildare. Hon har turnerat runt på över 60 platser inom både kommuner, landsting och näringsliv och träffat tusentals personer som vill veta mer om det systematiska kundorienterade förbättringsarbetet som gjorde att Karlskoga lasarett belönades med Utmärkelsen Svensk Kvalitet.

Årets företagare:
Samuel Bergwall, Martin Ärlandsback och Eric Schön på Boda Borg

Motiveringen lyder: Årets företagare är liksom 2012:s företagare ett team som inte går att skilja åt. De har med hjärta och entusiasm, kreativitet och lekfullhet gjort ett tidigare framgångsrikt koncept ännu bättre. De drar nytta av Karlskogas läge och väver samman andra aktörers aktiviteter för att höja besökarnas upplevelse av vår stad. Med ca 55 000 leksugna besökare i alla åldrar varje år sätter de Karlskoga på kartan på ett enastående sätt.

Årets kulturpersonlighet:
Marcus Carlsson

Motiveringen lyder: Han är född i Karlskoga och han har sitt hjärta i Karlskoga. Under sin uppväxt bidrog han på olika sätt till kulturlivet här i staden, som skådespelare, producent och regissör framförallt på Teaterföreningen Lyset. Det senaste året har han tagit examen från Filmhögskolan, gjort långfilmsdebut med en som belönats med SVT:s Kulturbagge, han fick publikens pris en av sina kortfilmer på Göteborgs Filmfestival och nu är han i högsta grad på väg med en ny film som just nu spelas in här i Karlskoga. Han är en kulturprofil som växer för varje år.

Årets ungdom:
Ingrid Skoog

Motiveringen lyder: Hon är nyss fyllda 21 och är, förutom ungdom själv, en förebild och en förkämpe för unga tjejer och killar. Trots att hon dagtid arbetar heltid driver hon Sveriges mest lästa hästblogg som har ca 60 000 besökare i veckan. Hon åker runt i landet och föreläser om nätmobbning och utseendefixering inom hästsporten och gör skillnad för många unga genom att visa att det viktigaste är att tro på sig själv och att man duger som man är. Under hösten har blivit inbjuden till SVT Debatt för att prata om och diskutera den farliga hetsen kring vikt och mode inom ridsporten. Hon är en ung tjej som betyder mycket för många unga.

Årets idrottare:
Christian "Cribbe" Carlsson

Motiveringen lyder: En gedigen kulturbärare inom en av Karlskogas mest traditionsrika idrotter . Han har alltid gett allt och offrat sig för sitt lag. Han har varit Karlskogalaget troget hela sin karriär och är lagets genom tidernas främste och mest uppskattade försvarsspelare. Efter 20 säsonger och hela 763 matcher, varav 644 i Hockeyallsvenskan, har han lagt skridskorna på hyllan. En stark förebild och någon som våra unga idrottare i Karlskoga kan se upp till.

Årets Vardagshjälte:
Olle Broström,

Materialförvaltare och eldsjäl i Karlskoga SK

Under drygt 10 år har han skämt bort Karlskoga SK med bland annat mackor, tvätt och starkt kaffe. En äkta föreningsmänniska med stort hjärta och engagemang. Det är framförallt hans personlighet som gjort honom så oerhört omtyckt och uppskattad.

Han ställer alltid upp oavsett om det gäller fotboll eller som en vän utanför planen. På det viset visar han vägen och är en stor förebild för alla inom föreningslivet. Olle är en hjälte i mångas ögon. Han har varit involverad i innebandyn många år och har följt damlaget i både med och motvind. Omtyckt av de flesta. Är en trogen supporter till BIK Karlskoga samtidigt som han tränar fem dagar i veckan på Träningslagret. Och när han inte gör det så skjutsar han barnbarnet Filippa på diverse aktiviteter.

Uppdaterad 2016-12-29

2014 års pristagare

Årets innovatör:
Torbjörn Holmstedt

Årets ambassadör:
Ing-Marie Larsson

Årets företagare:
Samuel Bergwall, Martin Ärlandsback och Eric Schön på Boda Borg

Årets musik/kultur:
Marcus Carlsson

Årets ungdom:
Ingrid Skoog

Årets idrott/idrottare:
Christian "Cribbe" Carlsson

Årets vardagshjälte:
Olle Broström