Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

Karlskogagalan 2012

Den 18 oktober gick Karlskogagalan av stapeln – en bubblande, glittrande kväll där vi hyllade Karlskogas eldsjälar och lyfte fram goda insatser och framgångar i vår stad.

I Karlskoga finns massor av engagerade ungdomar, duktiga idrottsutövare, drivna företagare och vardagshjältar.

Med Karlskogagalan vill vi lyfta fram de goda exemplen och hylla dem som är kreativa och  initiativrika. Galan genomsyras av Vision 2020 "Stolthet inför det som är och varit. Öppenhet inför det som kan bli."

På Karlskogagalan utdelas våra lokala Nobelpris i Alfred Nobels anda – för framstående insatser.

2012 års vinnare var:

 • Årets innovatör - Anna-Maria Béregi Amnéus
  Motivering:
  Pristagaren i denna kategori beskrivs som en sann entreprenör, som en kreativ och orädd person, som är beredd att kämpa för sina idéer. Hon arbetar för att skapa utveckling inom utvinning av miljövänlig och förnyelsebar geotermisk energi till elproduktion. Hennes arbete med geotermisk energiutvinning har uppmärksammats både i och utanför Karlskoga. Vinnarens företag, Energeotek AB, bygger kraftvärmeverk, som utnyttjar jordens inre energi, den geotermiska energin. Fjärrvärmen kan användas till att värma upp lokaler, men också till att lokalt omvandlas till fjärrkyla.

 • Årets ambassadör - Christoffer Collin
  Motivering: Pristagaren i denna kategori tar vackra naturbilder av Karlskoga som han sedan sprider på nätet via Instagram, en applikation för smartphones. Idag är det 130 000 personer som väljer att prenumerera på hans foton och varje bild får hundratals kommentarer. Människor världen över skriver omdömen som ”sagolikt vackert”, ”jag önskar att jag bodde där” och ”vilken vacker dimma, sån har vi inte i Hawaii”. Med sina bilder visar pristagaren att en solnedgång över Möckeln slår vilken exotisk skymning som helst och han sätter det natursköna Karlskoga på kartan.

 • Årets företagare - Anneli och Micke Rådesjö, Karlskoga Wärdshus
  Motivering:
  Pristagare i Årets företagare är inte en person utan två och dom är nog inte delbara, eftersom dom på ett för kunderna tydligt sätt tar samma aktiva del i sin verksamhet. Båda syns alltid i den frontlinje där man möter kunderna. De tar ett uttalat socialt ansvar och deras styrka ligger också i att man ser samarbetet med andra företagare i Karlskoga som mycket viktigt". Vi är glada att få premiera två företagare med en stark framtidstro, som jag är säker på att många av er möter dagligen.

 • Årets musik/kultur - Christer Sohlberg
  Motivering: Årets kulturpersonlighet har varit aktivt drivande i Karlskogas kulturliv i snart 20 år och gav Karlskoga en pånyttfödd lokal revy. Hans första uppsättning hette ”Jubel i Bregårn” som följdes av större och proffsigare produktioner på hemmaplan. Under åren har han hunnit med sju Revy-SM-starter med två vinster, men dessutom varit med och arrangerat Revy-SM 2005 och nu senast i år 2012. Han kallas för Karlskogas revypappa och omnämns som demonproducenten och marknadsföringens Zlatan, han är en av grundarna till Gôrskôj och initiativtagare till Revy-SM i Karlskoga.

 • Årets ungdom - Oskar Lambertsson
  Motivering:
  Skolan beskriver pristagaren i den här kategorin som allmänbildad, duktig, ödmjuk och som en god kamrat. Redan dessa epitet räcker till att få en utmärkelse, men pristagaren i kategorin ”Årets ungdom” har gjort mer än så. Två år i rad har hans kunskaper och allmänbildning fört honom upp på den högsta nivån. Genom sina två raka länsvinster i Nutidsorienteringen, 2010 och 2011, har han visat sig besitta kunskaper utöver det vanliga och är verkligen ett föredöme för andra ungdomar. Att han fått motta pris ur drottning Silvias hand för sina prestationer smäller väl nästan lika högt som att bli ”Årets ungdom” på Karlskogagalan.

 • Årets idrott/idrottare - Olle Öijen, Karlskoga Bats
  Motivering:
  För 20 år sedan var han med och grundade idrottsklubben, som med raketfart tog sig igenom seriesystemen för att slutligen med pondus etablera sig i Elitserien. Vår vinnare kom att bli klubbens första landslagsman och tillsammans med flera eldsjälar i klubben har han satt Karlskoga på kartan. I samband med den senaste SM-finalen mot Leksand, då Karlskoga förlorat sin första hemmamatch av tre, bytte han snabbt rollen som åskådare till fullutrustad catcher. Den insatsen säkrade inte bara matchvinst utan också SM-tecknet för tredje gången. Att utnämna ”Årets idrottare” till en av landets bästa catcher är ingen överdrift. 

 • Årets vardagshjälte - Jocke Svensson
  Motivering: Folket har sagt sitt – Karlskoga Tidnings och Kurirens läsare har fått rösta på tre kandidater till priset ”Årets vardagshjälte”. Majvor Berg, Sten Forshufvud och Jocke Svensson. Vinnaren är en fritidsledare med stort hjärta och engagemang för ungdomarna på Karlbergsskolan och i Karlskoga i stort. Och man vet med säkerhet att han sätter ungdomarna i första rummet. För honom finns alltid tiden att ställa upp för alla ungdomar. Han ser potentialen hos dom och lockar fram deras bästa sidor. Han är en sann vän att lita på!


Jury
Vinnarna utses av en jury som är sammansatt av personer från Möckelnföretagen, landstinget, Karlskoga kommun och privata företag.

När det gäller Årets vardagshjälte får allmänheten rösta. De tre kandidaterna 2012 var:

 • Sten Forshufvud, ledare och eldsjäl i RIK
 • Jocke Svensson, fritidsledare på Karlberg
 • Majvor Berg, föreståndare Prisma restaurang och syateljé

Kriterier för priserna under Karlskogagalan
Priset är personligt. Utmärkelsen delas inte ut till ett företag, föreningar eller organisationer. Vinnare kan bara få utmärkelsen en gång i samma kategori, däremot kan vinnaren utmärkas i andra kategorier. Utmärkelsen kan gälla prestation under det senaste året eller under en längre period.

Prisvärdar:

Sponsorernas logotyper

Prisvärdar för 2012 års priser Saab Dynamics, Almi, Nordea, Länsförsäkringar, Karlskoga Lasarett, Karlskoga Tidning/Karlskoga Kuriren, Hyresbostäder i Karlskoga AB; Bofors Hotel, Karlskoga Wärdshus

2011 års vinnare var:

 • Årets ambassadör Soheila Fors
 • Årets bragd John Andersson
 • Årets företagare Sven Karlsson, CNC Quality
 • Årets innovatör Johnny Ohlson, Dynasafe
 • Årets kulturpersonlighet Peter Sund
 • Årets ungdom Calle Wollgård


Uppdaterad 2017-03-20