Hoppa till innehåll Hoppa till meny Hoppa till meny
Karlskoga kommun

Besök oss
Katrinedalsgatan 4
Karlskoga

Våra öppettider (ordinarie):
Måndag - fredag 07.30 - 17.00

Servicecenter - din väg in i kommunen
0586-610 00
0586-622 00 - automatisk växel, säg namnet på den du söker så kopplas du automatiskt.
kommun@karlskoga.se

Fler kontaktuppgifter

Dansa på Kulturskolan

Fylls din kropp med glädje när du hör musik? Då är dans något för dig!

När du dansar hos oss får du en stark teknisk grund inom dans oavsett vilken stil du väljer. Vi arbetar från grunden med teknik, musikalitet och scenisk närvaro med glädje i fokus.

Här finns utbildade danslärare från bland annat Dans- och Cirkushögskolan, Broadway Dance Center och Steps i New York. Vi tycker att en bra lärare är någon som är uppdaterad inom sitt område och vi ser därför till att ha den senaste utbildningen inom de danser vi lär ut.

Här finns något för alla åldrar. Oavsett om du är nybörjare, en hobbydansare eller drömmer om en karriär som yrkesdansare är du varmt välkommen till oss med din anmälan.

Barndans 4-5 år

Här får barnens spontana rörelser och känsla för musik och rytm sin plats. Vi arbetar med rörelse som uttryck samtidigt som vi stärker barnens kroppsuppfattning och utvecklar deras rumsmedvetenhet. Fantasi, glädje och kreativitet går som en röd tråd genom danslektionerna.

Showkidz, 6-7 år

Inom showkidz övar barnet olika dansstilar på ett lustfullt och kreativt sätt. Vi tränar grundläggande dansteknik och lägger stor vikt i det personliga uttrycket i rörelsen. Barnen får utlopp för sin fantasi och skapar egna danser.

Här introduceras även olika dansstilar som Balett, Showdans, Contemporary dance och disco på ett lustfyllt och kreativt sätt. Barnen kommer få dansa till häftiga show- och musikallåtar, till klassiker och naturligtvis barnens favoritlåtar.

Streetkidz, 6-7år

Vi tränar grundläggande dansteknik och lägger stor vikt i det personliga uttrycket i rörelsen. Barnen får utlopp för sin fantasi, möter olika slags musik och skapar egna danser. På ett lekfullt sätt introducerar vi grunderna i Streetdance. Barnen kommer få dansa till häftiga street och hip hop låtar och förstås barnens favoriter.

Step och stomp, 11-25 år

Upplev rytmkänsla och precision!

Stepp uppstod ur mötet med den afroamerikanska dansen och de europeiska folkdanserna som irländsk Clog och Jig.

Stomping har precis som stepp och hip hop sitt ursprung i gamla danser från afrikanska och amerikanska stammar. Det här är en dansstil där man gör musik genom stampningar med fötterna, klappningar med händerna eller klappningar på olika kroppsdelar. Denna kombination med ett par steppskor blir det en pampig dansklass fylld med glädje, energi och roliga kroppsrörelser.

Kravlös dans, 12 år +

Danslektioner utan krav på prestation. Vi vänder oss till dig som går i särskolan, är från 12 år och uppåt och älskar dans. Du får gå i en mindre grupp där vi fokuserar på att dansa och ha kul. Vi blandar stilar och anpassar undervisningen efter gruppen.

Balett, 8-25 år

Vill du satsa på dans så är balett en bra grund. Här lär du dig hållning och teknik som ger smidighet och styrka. Tekniken bygger på kroppens rena linjer, utåtvridning och armarnas klassiska positioner.

Dansa Pausa för psykisk hälsa, 10-18 år

Karlskoga kommun erbjuder barn/unga mellan 10-18 år att vara med i Dansa Pausa. Vi träffas två gånger i veckan där kravlös dans är det enda som gäller.

Dansa Pausa är till för dig som som ofta har t.ex. ont i magen, höga krav på dig själv, stress eller oro. Dansa Pausa är en trygg och kravlös aktivitet som startar med samling, därefter uppvärmning och dans och avslutas med paus.

Dansa Pausa är kostnadsfritt för deltagaren och inga förkunskaper krävs. Vi dansar barfota och har på oss mjuka kläder.

Vill du vara med? Kontakta oss i Dansa Pausa eller prata med din skolsköterska för vidare kontakt.

Contemporary dance, 8-25 år

Modern lyrisk dans, även kallad ”Contemporary” är en flödande, energisk, uttrycksfull dans med mycket akrobatiska inslag. Det är inte en lika strikt dans som exempelvis klassisk balett utan har mycket friare rörelser. På kursen kommer vi att fokusera mycket på känsla, teknik och budskapet i dansen. Vi lyssnar mycket på texten i låtarna och försöker berätta en historia genom vår dans.

Fame, 8-25 år

Gillar du att både dansa och sjunga? Då är Fame din grej!

Fame är en sång- och dansgrupp. I Fame-gruppen får jobba med både dans- och sångteknik, du får sjunga ensemblesång, öva mikrofonteknik, träna koreografi, smidighet, koordination, scenisk närvaro och utstrålning inför scenuppträdanden.

Är du en blivande musikalstjärna, då är Fame ditt bästa alternativ!

OBS! Den här kursen ingår inte i dansens utbud, utan ligger utanför grenen dans. Det innebär att en inte får Fame som en gratis andra danskurs.

Showdans, 8-25 år

Är du en showfantast som älskar att uppträda inför en publik?

Jazz är en av de populäraste dansstilarna idag och ligger i grunden till de flesta koreografier i musikvideor, musikaler och filmer. Dansen kännetecknas av sin energi, känsla, elegans och hur vi agerar inför en publik. Den har dessutom haft stor betydelse i utvecklingen av många moderna danser. Det finns en rad olika sorters stilar inom jazz, så som Broadway jazz, Lyrisk jazz och Modern jazz m.m.

Showdans är en glädjefylld och lärorik klass och den rekommenderas till dansare som är intresserade av att lära sig agera, visa uttryck och känslor när de dansar

Streetdance, 8-25 år

Streetdance är en energifylld dans med mycket attityd!

Streetdance är ett samlingsnamn för ett flertal danser som uppkommit på gatan.
Hit räknas bland andra, New school, Krumping, Locking, Waacking men också dansstilar som House och den jamaicanska gatudansen Dancehall med flera...

Mixed vuxna, 25 år +

Det är aldrig försent att börja dansa!

Har du funderat på hur det är att dansa streetdance, balett, showdans, modern dans, lindy hop, bollywood eller folkdans? Nu har du chansen att dansa just det du önskar.

I Mixed vuxna får du testa olika dansstilar, allt beroende på vad gruppen önskar och vad dansläraren har för bakgrund. Inga förkunskaper krävs, 25 år och uppåt.

Fördjupningslinje 13-25 år

Fördjupningslinjerna vänder sig till dig som vill fördjupa och utveckla ditt kunnande.

Vem kan söka?

Du som är 13-25 år, är skriven i Karlskoga kommun har dansat tidigare och vill vidga dina kunskaper och erfarenheter inom dansen. Du ska ha goda tekniska förkunskaper samt ett brinnande intresse för dans.

Kursbeskrivning

  • Pågår i två år.
  • Showdans minst 80 min/vecka.
  • Contemporary dance minst 80 min/vecka.
  • Teknikklass 60 min/vecka.

Dessutom ingår anatomi, träningsfysiologi, danshistoria, näringslära framträdanden/ föreställningar samt allmän information (bl. a. förberedelse inför sökning till dansestetprogrammet på högskola och folkhögskola).
Det finns även tid för eget skapande.
En gång per termin erbjuds eleverna en repertoarklass. Vilket innebär att under två timmar fördjupar vi oss i arbetet kring en koreografi i en dansstil deltagarna önskar.

Kostnad

1¨300 kr/ termin. Du erbjuds längre lektionstid och fler ämnen.

Ansökan
Lämna din ansökan till oss före 15 april. Vi har 12 elevplatser och antagning varje år. De sökande kallas till inträdesprov som sker under maj månad. Inträdesprovet består av lektioner i de stilar vi erbjuder i fördjupningslinjen samt en intervju.

Du kan ansöka digitalt via länken nedan eller lämna in ansökan som finns med foldern Fördjupningslinje i musik, bild och dansPDF till din danslärare eller posta den till Kulturskolan.

Anmäl dig här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Intyg
Du får ett intyg efter varje avslutat läsår förutsatt för att du når upp till 80 procents närvaro.

Uppdaterad 2018-09-10
Följ Kulturskolan på Facebook.
Följ Kulturskolans YouTubekanal.
Följ Kulturskolan på Instagram.
Kontakt

Elin Ahlström (AHE)
Sång
070-3492924
elin.ahlstrom@karlskoga.se

Sara Duvéng (DGS)
Dans, webbredaktör
073-532 03 88
sara.duveng@karlskoga.se

Anelija Karahodzic (KCA)
Dans, producent
070-416 27 90
anelija.karahodzic@karlskoga.se

Sofia Kristoffersson (KFSA)
Dans
070-416 25 90
sofia.kristoffersson@karlskoga.se

Eva Thorsell Hansson (TNE)
Dans, folkmusik, barnkultursamordnare
070-416 26 66
eva.thorsellhansson@karlskoga.se