Foto: Frida Edlund

Barn och unga som anhörig

Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga och Degerfors kommuner har beviljats medel av Folkhälsomyndigheten för att samordna ett utvecklingsarbete för stöd till barn och unga i familjer med missbruk och psykisk ohälsa i Örebro län.

Syftet med projektet är att skapa ett systematiskt, långsiktigt och hållbart arbetssätt för kommuner, landsting och idéburna organisationer där barnperspektivet ska genomsyra och tillämpas inom arbetet med familjer med psykisk ohälsa och missbruk. Huvudmålet är att stöd till barn och föräldrar ska ges genom ett välfungerande arbetssätt. Arbetssättet ska medföra att barn med risk att fara illa identifieras och därmed ska få snabbt och adekvat stöd. Utvecklingsarbetet sker i samverkan med Länsstyrelsen Örebro län, Region Örebro län och Örebro kommun.

Regeringens strategi för ANDT-politiken (prop. 2010/11:47länk till annan webbplats) belyser och efterfrågar insatser inom området barn och unga som anhöriga.  Att barn i familjer med missbruk, psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning ska erbjudas ändamålsenligt stöd utgör ett av ANDT-strategins prioriterade målområden. Detta målområde ligger till grund för ansökan, beslut om medel samt arbetet inom projektet Barn och unga som anhörig.

Vill du komma i kontakt med stödgruppsverksamhet för anhöriga barn inom Karlskoga kommun, kontakta Rymden.

Uppdaterad 2017-01-02 av Maria Gunnarsson

Karlskoga kommun, 691 83 Karlskoga
Telefon: 0586 - 610 00 E-post: kommun@karlskoga.se
Kontakta Karlskoga kommun