29 december 2016

Hilda Södergren är ett bra exempel på att ungdomar kan göra skillnad

Hilda Södergren hade en önskan som 12 åring om att få starta ett tjejhockeylag i Karlskoga. Det hon visste var att det var för dåligt med istider för att kunna starta ett lag till i Karlskoga. Detta ledde till att hon lämnade in ett medborgarförslag om att bygga ett tak över den befintliga utomhusrinken vid Nobelhallen.

BIK Karlskoga har länge haft problem med att få till istider till alla aktiva lag i Karlskoga. I och med de mildra vintrarna har den brukbara tiden på uterinken minskat med åren, men det har nu 15 åriga Hilda varit en stor drivkraft till att ändra på.

Hilda ville som 12 åring starta ett tjejhockeylag i Karlskoga men hon viste att det redan var dåligt med istider för de befintliga lagen. För att hitta en lösning på att kunna skapa fler istider lämnade Hilda in ett medborgarförslag om att bygga ett tak över uterinken. Ett tak över rinken skulle leda till en längre brukstid och samtidigt ge mer istider.

- Jag visste att det behövdes mer istider och tyckte att det skulle hjälpa mycket med att bygga in uterinken. Det var sedan mamma som hjälpte mig med hur jag skulle göra för att lämna in ett medborgarförslag, berättar Hilda.

Hilda lämnade in förslaget och processen var igång. Hon fick under hela tiden bra återkoppling på vad som hände och hon blev även inbjuden till kommunfullmäktige för att berätta mer om sitt förslag.

En beslutsprocess tar ofta lång tid och inte förens efter ca 2 år fick Hilda beskedet om att det tagits beslut om att börja bygga. Efter att beslutet tagits tog det inte många månader innan Hilda själv fick vara med och ta första spad taget.

- Det är bättre att försöka göra skillnad än att inte göra något alls, säger Hilda, som nu både varit drivande i att få tak över uterinken vid Nobelhallen och till att BIK Karlskoga i dag har tre tjejlag i hockeyn.

Hilda Södergren är ett gott exempel på att ungdomar både kan och vill göra skillnad!

Uppdaterad 2016-12-29 av Kristin Adamsson