17 mars 2017 - Pressmeddelande

Karlskoga kommun fortsätter satsa på solenergi

Nu tar Karlskoga kommun ytterligare ett steg för att ta vara på solens energi. Under kommande vecka monteras 39 solcellsmoduler på kommunstyrelsens tak.

Den nya solcellsanläggningen kommer att bestå av 39 moduler. Tillsammans beräknas de producera 9 700 kWh per år, vilket kan jämföras med driften av 50 kylskåp under ett år.

- Det är ungefär fyra procent av husets totala elanvändning per år, berättar Sofia Hjort, energiingenjör på Karlskoga kommuns teknik- och fastighetsavdelning.

Satsningen är en del av den energistrategi som Karlskoga kommun har, där ett av målen är att minska energianvändningen i kommunens egna fastigheter med 20 procent till år 2020.

- Vi ligger på 16 procent nu, så det ser lovande ut, säger Sofia Hjort.

Hon berättar att kommunens ambition är att uppföra en solenergianläggning per år, för att minska andelen inköpt energi, men också för att vara en förebild för kommuninvånarna.

- Det känns väldigt roligt att vi har kommit så här långt, säger hon.

Detta blir Karlskoga kommuns sjätte solcellsanläggning på en egen fastighet. För den som är nyfiken på anläggningens effektivitet kommer det att finnas ett sätt att kika närmare på den, berättar Sofia Hjort.

- Det kommer att finnas en display i kommunstyrelsens entré där man kommer att kunna se hur solcellerna jobbar.

Förutom de sex solcellsanläggningarna finns även tre anläggningar med solfångare som producerar varmvatten i kommunen

Under vecka 11 har arbetet med anläggningen påbörjats då skyddsräcken har monterats på taket. Under vecka 12 kommer entreprenören Caverion att montera själva modulerna och anläggningen kommer sedan att tas i bruk.

Den totala kostnaden för anläggningen är cirka 300 000 kronor.

Kontakt:

Sofia Hjort, energiingenjör, Karlskoga kommun