Frågor och svar om sommarvikariat

Vad är skillnaden på sommarvikariat och feriepraktik?

En sommarvikarie ersätter ordinarie personal under semesterperioden. Efter en introduktion så förväntas man utföra de ordinarie uppgifter som finns på arbetsplatsen.

Feriepraktik kan sökas av dig som har gått ut åk 9 eller åk 1 gymnasiet. Praktiken sker inom kommunens verksamheter eller i Karlskogas organisationer och föreningar. Arbetsuppgifter kan vara inom omsorg (promenader med äldre, tidningsläsning, spela, sjunga, prata), barnomsorg, naturvård, trädgård, städuppgifter eller att hjälpa föreningar med sin sommarverksamhet. Praktiken sker under tre veckor, fyra timmar per dag.

Var kan man sommarvikariera?

Många verksamheter har en lugnare period och andra stängs helt under sommaren, till exempel skolan. Andra verksamheter rullar på precis som vanligt, till exempel omsorgen. Omsorgen är också det område som har det största behovet under sommaren. Till höger ser du våra aktuella sommarvikariat som du kan söka.

Introduktion och handledare?

Varje sommarvikarie får en introduktion som ska bidra till att man känner sig välkommen i arbetsgruppen och får kunskaper som gör att man kan göra ett bra jobb. Man har även en handledare som finns som stöd på arbetet.

Arbetsperioder och arbetstider?

Vi har behov av sommarvikarier hela sommaren, ju längre period man har möjlighet att arbeta desto större är chansen att erbjudas jobb. Arbetstiderna kan variera beroende på verksamhet, flera arbetsplatser har scheman som täcker både dag, kväll, vardag och helg.

Lön?

Sommarvikarier ersätts med lön per timme. Timlönen varierar och baseras på vilket uppdrag och vilken utbildning/erfarenhet man har. Lönen utbetalas den 27:e varje månad. Timlön utbetalas månaden efter att arbetet utförts, dvs. det arbete som utförs i juli ersätts i augusti.

Försäkringar?

Som medarbetare i Karlskoga kommun är man försäkrad på arbetstid samt kan få ersättning om man skadar sig på arbetet.

Hur ger jag synpunkter på mitt sommarvikariat?

Du som arbetar hos oss kommer förhoppningsvis att få en spännande och lärorik sommar. Vår strävan är att varje sommarvikarie ska trivas och få möjlighet att göra ett bra jobb.

I september skickas en enkät till alla sommarvikarier, där du får svara på vad du tyckt om ditt sommarvikariat. Dina åsikter är värdefulla så att vi kan fortsätta med det som är bra och förändra det som inte är bra.

Uppdaterad 2017-02-01 av Gunilla Östman